Difference between revisions of "OrthodoxWiki:Српски/Манастир Љубостиња"

From OrthodoxWiki
Jump to: navigation, search
m (2 revisions imported: Importing)
m (Dewikification)
 
Line 1: Line 1:
'''Љубостиња''' је [[манастир]] СПЦ који се налази у близини [[w-sr:Трстеник|Трстеника]] и 17 km јужно од [[w-sr:Врњачка Бања|Врњачке Бање]]. Смештен је у долини мале планинске реке (Љубостињска река). [[Слика:Ljubostinja1.JPG|мини|Љубостиња]] Посвећен је Успењу пресвете [[Богородица|Богородице]]. Манастир је грађен од 1388. до 1405. године. У Љубостињи су сахрањене [[кнегиња Милица|кнегиња Милица]], жена [[кнез Лазар|кнеза Лазара]] и [[монахиња Јефимија]], које су се после [[w-sr:бој на Косову|Косовске битке]] овде замонашиле са бројним удовицама српских властелина изгинулих у бојевима на [[w-sr:битка на Марици|Марици]] и Косову пољу. Данас је Љубостиња женски манастир који чува и одржава око педесет монахиња. За време Кочине буне из манастира љубостиње је народ позван на устанак. После пропасти буне Турци су запалили манастир да би се осветили Србима. Тада је већина фресака уништена. Такође када је манастир запаљен откривена је тајна ризница која је била сакривена у манастирском зиду иза иконе у којој је кнегиња Милица сакрила своје благо. Међу опљачканим благом налазила се и круна кнеза Лазара која се данас налази у [[w-sr:Истанбул|Истанбулу]].
+
'''Љубостиња''' манастир СПЦ који се налази у близини Трстеника и 17 km јужно од Врњачке Бање. Смештен је у долини мале планинске реке (Љубостињска река). мини|Љубостиња Посвећен је Успењу пресвете Богородице. Манастир је грађен од 1388. до 1405. године. У Љубостињи су сахрањене кнегиња Милица, жена кнеза Лазара и монахиња Јефимија, које су се после Косовске битке овде замонашиле са бројним удовицама српских властелина изгинулих у бојевима на Марици и Косову пољу. Данас је Љубостиња женски манастир који чува и одржава око педесет монахиња. За време Кочине буне из манастира љубостиње је народ позван на устанак. После пропасти буне Турци су запалили манастир да би се осветили Србима. Тада је већина фресака уништена. Такође када је манастир запаљен откривена је тајна ризница која је била сакривена у манастирском зиду иза иконе у којој је кнегиња Милица сакрила своје благо. Међу опљачканим благом налазила се и круна кнеза Лазара која се данас налази у Истанбулу.
  
 
== Архитектура и сликарство ==
 
== Архитектура и сликарство ==
Line 8: Line 8:
 
*[[commons:Ljubostinja|Неколико слика љубостиње на комонсу]]
 
*[[commons:Ljubostinja|Неколико слика љубостиње на комонсу]]
 
*[http://www.serbia-tourism.org/srpski/tekst.php?podaci=kultura.txt&gde=lju Страница о Љубостињи на www.serbia-tourism.org]  
 
*[http://www.serbia-tourism.org/srpski/tekst.php?podaci=kultura.txt&gde=lju Страница о Љубостињи на www.serbia-tourism.org]  
*[http://www.vrnjackabanja.co.yu/ljubostinja.html Кратак чланак о Љубостињи]
+
*[http://www.vrnjackabanja.co.yu/ljubostinja.html Кратак чланак о Љубостињи]
 
 
[[Категорија:Српски манастири|Љубостиња]]
 
[[Категорија:Епархија жичка|Љубостиња]]
 

Latest revision as of 05:32, May 16, 2016

Љубостиња манастир СПЦ који се налази у близини Трстеника и 17 km јужно од Врњачке Бање. Смештен је у долини мале планинске реке (Љубостињска река). мини|Љубостиња Посвећен је Успењу пресвете Богородице. Манастир је грађен од 1388. до 1405. године. У Љубостињи су сахрањене кнегиња Милица, жена кнеза Лазара и монахиња Јефимија, које су се после Косовске битке овде замонашиле са бројним удовицама српских властелина изгинулих у бојевима на Марици и Косову пољу. Данас је Љубостиња женски манастир који чува и одржава око педесет монахиња. За време Кочине буне из манастира љубостиње је народ позван на устанак. После пропасти буне Турци су запалили манастир да би се осветили Србима. Тада је већина фресака уништена. Такође када је манастир запаљен откривена је тајна ризница која је била сакривена у манастирском зиду иза иконе у којој је кнегиња Милица сакрила своје благо. Међу опљачканим благом налазила се и круна кнеза Лазара која се данас налази у Истанбулу.

Архитектура и сликарство

Манастир Љубостиња је триконхалне основе развијеног типа са куполом и припратом. Зидан је притесаним каменом, док су фасаде премалтерисане и исликане тако да имитирају зидање каменом и опеком. Манастир је грађен у Моравском стилу. Градитељ је протомајстор Раде Боровић, чије се име налази на прагу пролаза из припрате у наос. Живопис је само делимично сачуван, рађен је у два наврата. У припрати се налазе портрети кнеза Лазара и кнегиње Милице које је начинио јеромонах Макарије. Од сликарских дела сачувана су још: "Велики празници", "Страдања", "Чуда"... У цркви се налази и веома вредан иконостас који је 1822. године осликао Никола Марковић.

Спољашње везе